Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amorek

16. 2. 2021
amorek.jpg

 

Ahojky já jsem Jolanka. jolanka00.jpg

Jen těžko si dovedeme představit Velikonoce bez velikonočního beránka. Ten symbolizuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin.
V křesťanství beránek symbolizuje památku na Ježíše Krista, který byl právě jako nevinny, čistý a poslušný beránek obětován a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchů.
Beránek jako obřadní pokrm je znám už od středověku. Nevíme ale, jestli se jedlo přímo beránčí maso, které si jen málokdo mohl dovolit, nebo jen pečivo v podobě beránka. P
odle historických tradic by měl zdobit každý velikonoční stůl.

Každopádně já jsem si pro Vás dnes připravila recept na beránka z tvarohového těsta.  Nezapomeňte upečeného fešáka ozdobit mašličkou :).

Přejeme Vám s Amorkem dobrou chuť.

Beránek z tvarohového těsta 

Suroviny:

   • 250 g Hery
   • 250 g cukru krupice
   • 250 g netučného tvarohu
   • 250 g polohrubé mouky
   • 3 vejce
   • půl prášku do pečiva
   • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
   • 50 g jader vlašských ořechů

Příprava:

Heru a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, nasekaná ořechová jádra a citrónovou kůru. Vše důkladně promícháme. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme moukou, naplníme připraveným těstem, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby vyklopíme a bohatě pocukrujeme.