Ben
![]() |
Zdravím Vás dámy. Mám pro Vás recept na tradiční velikonoční jidáše. Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví. Přejeme Vám s Benjim dobrou chuť. |
Velikonoční jidáše Suroviny: Příprava: Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout. Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály. Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout. Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem. |