Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ben

16. 2. 2021
benjaminek.jpg

Zdravím Vás dámy. eliska.jpg

Mám pro Vás recept na tradiční velikonoční jidáše.

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Přejeme Vám s Benjim dobrou chuť.

Velikonoční jidáše

Suroviny:

   • 250 ml mléka
   • 30 g droždí
   • lžíce jemného krystalového cukru
   • 500 g hladké mouky
   • 120 g másla
   • 2 žloutky
   • 80 g medu
   • citrón
   • špetka soli

Příprava:

Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout. Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály. Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout. Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem.