Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frydolín

16. 2. 2021
frydolinek-page-001.jpg

marjanka1.jpgAhojky, Frydolínek mě požádal, zda bych pro Vás nevybrala nějaký velikonoční recept. A to já zase móc ráda a tak zde máte recept
na Staročeský velikonoční bochánek.

Přejeme Vám dobrou chuť.

 

A ještě něco o pomlázce :)

Historie pomlázky je dlouhá. Pravděpodobně byla součástí velikonočního veselení už v dobách, kdy Velikonoce byly původní oslavou jarního slunovratu. Ověřené zmínky o ní jsou ze 14. století a mimo pomlázky se v nich píše i o polévání studenou vodou.  V té době údajně manželé a milenci vrbovými proutky šlehali své manželky, milé a milenky, aby zůstaly svěží a mladé, kdo ráno brzy nevstal, byl v posteli politý studenou vodou. Muži tedy raději brzy vstali a vydali se na tehdejší podobu současné koledy.

Staročeský velikonoční bochánek

Suroviny:

   • 50 dkg polohrubé mouky
   • 12 dkg másla
   • 12 dkg jemného krystalového cukru
   • 2–3 žloutky
   • 30 g kvasnic
   • 1 lžička soli
   • 2,5 dcl mléka
   • hrst hrozinek
   • 1 lžíce oloupaných vlašských ořechů
   • 1 lžíce oloupaných a spařených mandlí
   • 1 sáček vanilkového cukru
   • 2 lžičky rumu
   • 1 vejce na potření

Příprava:

Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby. Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly. Po upečení pocukrujeme. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upečený.