Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gastík

16. 2. 2021
gastik-page-001.jpg

carmen.jpgAhojky, na konci budete mít recept na vaječné krokety.

Ale nejdřív Vám chci ještě říct, jaké hry se po obchůzce na Velikonoční pondělí s vajíčky hrály. A hráli jak děti tak dospělí :)  

* "Sekání" do vajec. Jeden chlapec uchopil vejce do dlaně tak, že mezi jeho palcem a stočeným ukazováčkem vykukovala jen špička vajíčka. Druhý hoch vzal krejcar a hodil jím hranou proti vejci. Pokud se krejcar zasekl, patřilo vejce házejícímu chlapci; pokud se svezl nebo vejce vůbec nezasáhl, zůstalo vejce i krejcar tomu, kdo držel.

*Méně často se krejcar zasekával do vejce položeného na zem.

*"Ťukání" probíhalo tak, že dva hoši udeřili lehce špicí svých vajíček proti sobě a ten, čí špice se rozbila, prohrál a musel dát vajíčko soupeři.

*"Koulení" mělo různé varianty. Vajíčka se mohla dát do řady a z větší dálky se k nim kutálela "kudrna" (koule z volských chlupů). Kdo jí vajíčko zasáhl, mohl si ho vzít. Jiným způsobem bylo koulení vajíček po nakloněném šindeli nebo dřevěným žlábkem na rovnou zem. Vyhrával ten, komu se vajíčko dokoulelo nejdál.

*Některé hry měly i "věštecký" charakter. Bylo to třeba "přehazování" vajíček přes střechu na měkký drn. Pokud se vejce od některého děvčete rozbilo, sklidila dívka posměch a říkalo se o ní, že bude v lásce nestálá.

A teď ten recept :) Přejeme Vám s Gastíkem dobrou chuť.

Vajíčkové krokety

Suroviny:

   • 2 vejce
   • 4 vejce natvrdo
   • 1 lžíce másla
   • 1,5 lžíce polohrubé mouky
   • 1 hrnek mléka
   • sůl
   • petrželka
   • strouhanka
   • olej na smažení

Příprava:

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a vymícháme dohladka. Do polovychladlé směsi zamícháme 2 žloutky, petrželku a nasekaná vařená vejce. Je-li třeba, zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvoříme váleček asi 5 cm v průměru, nakrájíme z něho dílky, okraje zaoblíme a krokety obalíme v rozšlehaných bílcích nastavených 2 lžícemi mléka a ve strouhance. Smažíme krátce a necháme na ubrousku okapat.