Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tomík

16. 2. 2021
tomik-page-001--1-.jpg

julietka--22-.jpgAhojky děvčata, zabrousíme trochu na sever a přikládám recept na Švédská vejce. A pozor, je v nich losos...mňáááám!!!

Tomík a já Vám přejeme dobrou chuť.

A jak se slaví takové Velikonoce ve Švédsku a Finsku?

Ve Finsku a Švédsku se o Velikonocích malují vajíčka a připravuje výzdoba, v níž nechybí zajíčci a barevnými peříčky ozdobené březové větvičky. V některých oblastech se tam děti také převlékají za čarodějnice a obcházejí domy, kde mění nazdobené větvičky za sladkosti. V jižním Finsku se toto děje již o Květné neděli. Podobně jako v Česku i finské domácnosti jsou na Velikonoce vyzdobeny velikonočním osením. Zelenající se mísa symbolizuje přicházející jaro. Povyrostlý oves se ještě případně zdobí figurkami slepic a kuřátek. 

Švédká vejce

Suroviny:

   • 6 vajec uvařených natvrdo
   • 80 g másla
   • 50 g drceného lososa

Příprava:

Uvařená a oloupaná vejce podélně rozkrojíme. Žloutky opatrně vybereme a rozetřeme s máslem a lososem. Směsí pak naplníme bílky.